Tandoori kylling

For oss er indisk mat litt typisk vintermat. Den varmer - og passer fint når ingenting er helt i sesong her hjemme. Nå skal vi ta for oss kanskje den største indiske klassikeren: Tandoorikylling! Det er mye enklere enn du tror! Dette er faktisk festmat hvis du skal ha mange gjester - da nesten alt arbeidet gjøres dagen før. Faktisk, så er dette en sommerhit også for da kan du jo legge kyllingene på grillen.

Har du lurt på hvor den flotte, dype, rødfargen til tandoorikylling kommer i fra? Det er faktisk ikke krydder som er svaret. Tro det eller ei, men den fargen kommer altså fra konditorfarge! Fargen setter altså ikke noe smak på kyllingen, så du kan selvsagt droppe dette punktet - men vi spiser jo med øynene også! I de såkalte "Innvandrerbutikkene" får du gjerne heftig konditorfarge for en slikk og ingenting. Om rødfargen din er veldig kraftig, så bruk litt mindre enn hva oppskriften her under tilsier.

Ingredienser

Til 3-4 porsjoner

 • 1 liten kylling (drøy kilo), alternativt tilsvarende mengde med bare lår/bryst
 • 1 sitron
 • 400ml yoghurt naturell
 • 1/2 vanlig kepaløk
 • 1-2 hvitløksfedd
 • 2-3cm fersk ingefær
 • 1/2 sterk grønn chili
 • 2 teskjeer garam masala
 • 3 spiseskjeer gul konditorfarge (kan sløyfes)
 • 1 spiseskjee rød konditorfarge (kan sløyfes)
 • 1 lime i skiver, til servering (kan sløyfes)
 • Litt salt

Fremgangsmåte

 1. Del opp kyllingen. Kapp lårene i 2 biter. Dra skinnet av alle bitene. Skjær et par snitt i de forskjellige bitene slik at marinaden kommer bedre til. Skyll og tørk!
 2. Fordel kyllingen på et brett. Press halve sitronen over dem og dryss en snau teskje salt over. Snu alle kyllingbitene rundt og gjør det samme på denne siden. Sett til side og la stå i 20 minutter.
 3. I en foodprocessor: ha oppi youghurten, løken (grovt kappet), hvitløken (grovt kappet), ingefæren (grovt kappet), garam masalaen og den grønne chilien (grovt kappet). Om du, som oss, sliter med å finne de gode sterke grønne chiliene - så kan Pataks Chili Pickle (se bilde under) være et godt alternativ. Den får du i mange "innvandrerbutikker" - den holder lenge i kjøleskapet og gir kjempebra smak til mange retter (ikke bare indisk). Bland ingrediensene til du har en tynn pasta. Finn en passende bolle, sett en sil over og hell marinaden i sila. Press eventuelle rester igjennom.
 4. Nå pensler du kyllingen, på begge sider, med konditorfargeblandingen din. Deretter har du kyllingbitene samt all overskuddsvæske over i marinaden. Pass på at kyllingbitene er helt dekket av marinaden. Dekk til og la bollen stå i kjøleskapet over natten (eller minimum 5-6 timer).
 5. Forvarm ovnen din til maksimal temperatur (eller grillen). Legg bakepapir i en stekeform og sett på risten. Ta kyllingbitene opp av marinaden og rist dem godt slik at du får av så mye væske som mulig (viktig!). Så legger du bitene på risten og dytter det hele inn i den glovarme ovnen i 20-25 minutter. Bruk gjerne et steketermometer og ta bitene ut når de treffer 73-74 grader.

Servering

Det er veldig mange måter å servere denne retten på! Skal du fatservere, så kan du skjære opp noen limebiter og legge rundt omkring på fatet sammen med kyllingen. Ris er godt til. Naanbrød er godt til. Grønne bønner sautert med litt løk og chili kanskje? Eller blomkål dampet med gurkemeie? Raita?

Om du er så heldig at du får rester, så kan disse brukes til å lage en annen indisk klassiker; butter chicken! Og en annen ting som kan være smart er å fryse ned restene av marinaden. Den kan du nemlig bruke èn gang til.

Velbekomme!

Emneord: indisk,