Pizza (del Generale)

Alle liker pizza! Pizza er best når den er bakt i vedfyrt steinovn, men de færreste av oss har jo slikt hjemme. Det er imidlertid mulig å få kjøpt forskjellige steiner som man kan ha inne i ovnene - for å forsøke å gjennskape noe av effekten. Vi har skaffet oss en fra Weber som fungerer bra. En pizzaspade trenger man også for å flytte pizzaen fra kjøkkenbenken og til ovnen. Når utstyret er i orden, så kan man jobbe med produktet! Her er en, noe krevende, men knakende bra oppskrift!

Deig – til ca 4 pizze

 • 500 g Caputo Tipo 00 mel
 • 325 g vann (65% fuktighet)
 • 10 g salt
 • 4,5 g vanlig tørrgjær

Tomatsaus

Noen koker ikke tomatsausen på forhånd, men river/moser hermetiserte plommetomater (uten sausen i boksen) i småbiter med fingrene tilsetter litt salt, pepper og oregano... Her er et alternativ:

 • 2 bokser italienske plommetomater, avsilt slik at du bare bruker tomatene.
 • 2-3 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 snau spiseskje tørket oregano eller en stor klype frisk oregano.
 • 2 klyper salt
 • 1 klype pepper
 • (1 liten klype tørkede chiliflak – valgfritt)

Hakk tomatene godt, fres hvitløken i olje til lett gyllen – tilsett tomater og krydder og kok i 20 minutter på svak varme.

Fremgangsmåte for pizzabaking med stein

 1. Bland mel og vann med en tresleiv. La stå i 20 minutter (autolyse).
 2. Om du bruker vanlig tørrgjær; aktiver dette med et par spiseskjeer lunkent vann. Bland i saltet og kna sammen med deigen i ca 8 minutter (begynn i en bolle – det er klissete).
 3. Ha deigen over på en flate med litt mel og kna lett i noen sekunder. Det er ikke meningen å jobbe inn mer mel.
 4. Bruk 3-brett-teknikken: brett øvre 1/3 av deigen ned mot midten og brett deretter denne (store) delen ned mot bunnen. Tett igjenn alle sømmer mens du roterer deigen.
 5. Smør en bolle lett med olivenolje i bunnen og legg deigen i. Dekk til og la deigen hvile i halvannen til to timer (skal doble seg i størrelse)
 6. Ta deigen ut og del den i biter på 220-230 gram.
 7. Bruk nøkkelhullmetoden på hver ball og rull den løst på benken på tradisjonelt vis. Nøkkelhullmetoden: form en sirkel med pekefinger og tommel – legg deigen oppå og trykk den forsiktig igjennom hullet – knip igjen til slutt slik at du ikke har noen sømmer.
 8. Strø litt mel oppå ballene og legg dem i en tupperwareboks, dekk dem med et fuktig håndkle eller plastfilm. Skal hvile i en time.
 9. Ha godt med mel på hendene og benken. Plukk opp en ball og legg den opp ned på benken. Så former du den forsiktig til en sirkel for så å strekke og dra i deigen i luften slik at den blir tynnere og tynnere. Når du ikke tør å strekke mer av frykt for at det skal gå hull i deigen, legger du den ned på benken og bruker fingertuppene til å trykke ut eventuelle tykke områder (dytt deigen utover). Prøv å få til en pizza så tynn som et kredittkort og ca 26 cm i diameter.
 10. Montèr pizzaen rett på trespaden du bruker til å putte pizzaen inn i ovnen. Husk å ha godt med mel på spaden før du legger pizzaen oppå (men ikke for mye slik at du får en smak av brent mel...)
 11. Smør et tynt lag med tomatsaus på hele pizzaen, men la det være rent den siste cm lans ytterkanten. Dette vil gjøre at kanten, cornicione, popper litt opp under stekingen.
 12. Ha på ost og fyll, men ikke dekk alt. Mozarellaen skal rives med fingrene – ikke skjæres med kniv.
 13. Spander noen dråper med olivenolje (ca 1 spiseskje) rett før du setter den inn i ovnen.
 14. Ovnen må varmes opp i 45 minutter, med steinen inni, før du kan steke pizza. Bruk varmluft, maksimal temperatur og grill-elementet. Dersom ovnen din tillater undervarme i tillegg – så der det optimalt. Plasser steinen slik at vifta blåser luft rett over pizzaen.
 15. Bruk trespaden til å ”dytte” pizzaen på plass. Om pizzaen henger litt fast, løft litt på deigen der den sitter fast og kast litt mel inn. Rist lett og se om den løsner. Det er sannsynlig at pizzaen vil steke raskere nærmest vifta, så bruk en palett og snu pizzaen etter 2-3 minutter. Steinen er varm nok om cornicione’n spretter opp i løpet av ca ett minutt.
 16. Etter ca 5 minutter er pizzaen ferdig. Ikke begynn å legge opp en ny pizza på trespaden før ovnen er klar til å ta i mot en til – da kan pizzaen lett henge helt fast på trespaden.

Synes du dette ble litt mye? Ta en tur til Pizzeria del Generale