Gnocchi med bacon, salvie og smørsaus

Dette er ikke akkurat noe lav-karbo rett, selv om den inneholder bacon! Baconet kan forresten med fordel byttes ut med pancetta. Så mye poteter vi spiser her til lands er det nesten rart at gnocchi ikke allerede har blitt hverdagskost på kjøkkenbordene i det ganske land!

Gnocchi betyr (trolig) "knoke" - og det er egentlig en bra beskrivelse; en lite potet-knoke. Det finnes nesten like mange forskjellige gnocchioppskrifter som det finnes pastaoppskrifter. Jeg har valgt å gå for en meget tradisjonell variant. I Italia brukes det vel og merke lite bacon, men desto mer pancetta. Dessverre var jeg tom for pancetta denne dagen, så da ble det sprøstekt bacon i stedet. 1-åringen i huset syntes dette var like godt som meg - men hun fikk nok litt mindre smør ... Mange tror det er vanskelig å lage gnocchi, men det er det altså ikke! Du trenger poteter som er sånn passe melne. Asterix synes jeg fungerer fint. Trolig går det greit med Beate også. Amadine er ikke særlig egnet til formålet, men det går det også. Mandel styrer du unna.

Til 2 porsjoner trenger du:

  • 500 gram poteter, kokt med skallet på
  • En halv ss salt
  • 1 snau, liten eggeplomme
  • Nesten 2,5 dl hvetemel

Kok potetene møre. Ta ut og skrell så fort du orker. Riv potetene slik du river parmesan (fint). Slå eggeplommen lett. Blan plomme, poteter, salt og 2/3 av hvetemelet. Bruk gjerne en palett når du blander dette på kjøkkenbenken - da får med deg alt.

Tilsett mel til deigen henger sammen og har en lett og fin konsistens. Del deigen i 3 baller og rull dem forsiktig ut til en pølse med tykkelse av tommelen din. Skjer biter på ca 1,5 cm og press dem forsiktig mot en gaffel slik at de får en lett U-form og gaffelspor på den ene siden. Legg på en tallerken (lett melet) og sett i kjøleskapet inntill du skal koke dem. Kok forsiktig og ta opp når de flyter til overflaten.

Mens vannet koker opp sprøsteker du finskåret bacon/pancetta og hiver i en raus smørklatt ekstra når baconet er sprøstekt. En god porsjon grovhakket salvie går også i denne blandingen (skal ikke steke så mye etter at du tilsetter urtene). En raus porsjon nykvernet grovt pepper må til også.

Når gnocchiene er ferdig kokte tar du dem rett over i stekepannen med de andre ingrediensene og vender dem raskt i sausen. Server i dyp tallerken med litt finrevet parmesan eller peccorino på toppen. Dette er en mektig rett - på mange måter! Du trenger en rødvin som har godt med syre for å trenge igjennom smørseausen. Unge, friske Valpolicellaer fungerer for eksempel fint.

God fornøyelse!