Petit Salé aux Lentilles - ribbe på fransk!

I disse ribbetider synes jeg det er gøy å lage litt annet enn den vanlige juleribba. Det er intet i veien med den, men når man har god tynnribbe for hånden kan man jo tillate seg noen sideturer? Her om dagen kjøpte jeg en stor tynnribbe og ut av den fikk jeg litt pancetta, en liten julemiddag til 2 voksne og Petit Salé aux Lentilles til 3 voksne og en 2-åring. Det er mye god mat og super økonomi!

"Petit Salé" er fransk for "saltet svinekjøtt". Denne oppskriften stammer visstnok fra Nord-Frankrike og passer helt utmerket til litt "hustrige" norske vinterkvelder. Noen vil kanskje si at den ligner litt på vår "norske" gule ertesuppe - sånn rent bortsett fra at det strengt tatt ikke er en suppe ...

Ingredienser - til 4 porsjoner

 • ca 700 gram ferdig saltet ribbe
 • ca 300 gram røkt kjøttpølse, skåret i tykke skiver
 • 5 medium gulrøtter, skåret i 4 deler
 • 12 shalottløk - alternativt 2 store kepaløk delt i 4
 • 3 fedd hvitløk
 • 300 gram grønne linser (Puy er best!)
 • 2 rause teskjer sennepsfrø (kan sløyfes)
 • 3 teskjeer tørket timian
 • 15 sorte pepperkorn
 • 4 lauærblader
 • Litt flatpersille, brød og smør til servering

Ribba kan med fordel være skåret fri for ben og svor, men dette er ikke strengt nødvendig (men da må vekta opp litt ifht hva som er beskrevet ovenfor). Ribba må imidlertid være saltet i minst ett døgn - gjerne 3. Dernest må den skylles veldig godt og alle grove saltkorn børstes vekk. Noen liker å legge ribba i vann noen timer for å få bort litt av saltsmaken. Uansett behøver du ikke bruke noe salt i denne retten med unntak av bordsaltet!

Herfra og ut tar prosessen nokså nøyaktig 2 timer og 10 minutter! Begynn med å legge linsene i kaldt vann. Finn en stor gryte (jeg bruker min trofaste jerngryte til dette) og fyr opp med en raus dash olivenloje. Fres pølsene og legg dem til side. Så freser du gulrøtter og løk i samme gryta. Fres på middels varme til de får litt farge og så har du i hvitløken, timian, sennepsfrø, pepperkorn og 3 laubærblad. Fortsett å frese slik at du får ut smakene av krydderet.

Legg kjøttet i gryta - gjerne som et helt stykke dersom det er plass og tank opp med vann slik at hele kjøttstykket er dekket. Nå skal denne gryta putre under lokk i 2 timer. Rør litt innimellom.

Etter en halvtimes tid har det utviklet seg et lag med grått skum på toppen som selvsagt skal fjernes - "écumer" på fransk :-)

Etter 1,5 time tar du ut en stor sleiv av kraften i gryta og har over i en middels stor kjele. Skyll vannet av linsene og legg dem i kjelen sammen med kraften. Hell på drøyt 3 sleiver til med kaldt vann samt det siste laubærbladet. Kok så lenge det står på pakken at linsene skal koke (mine trengte 30 minutter - om dine trenger 40, så må du begynne 10 minutter tidligere ...). Så tar du kjøttet ut av gryta, skjærer det i mindre (men tykke) stykker) og legger det tilbake.

Etter 2 timer koking - samtidig som linsene er ferdig - heller du ut mesteparten av kraften fra gryta (OBS - se tips nederst). Ha i de stekte pølsebitene og gi et raskt oppkok. Ha linsene i gryta og bland hele herligheten godt.

Server i litt dype tallerker med et dryss flatpersille på toppen og godt brød og smør ved siden av. Rødvin av enkel fransk standard hører selvsagt til - pluss et glass vann.

Kraft-tips
I steden for å helle all den gode kraften i vasken, så kan du ta den over i en bolle som du har lokk til slik at du kan fryse den ned. Frys ned 1 døgn, ta den ut og skrap av det øverste laget (som bare er fett). Sett tilbake på frys og/eller bruk til en kraftig suppe (kålsuppe, potetsuppe etc) eller som kraft til en risotto med fenikkel!