Fish n' chips

Etter vår mening har ikke engelskmennene så alt for mye å skryte av mathistorisk, men når denne retten er god så er den veldig god! Nå er vi midt i skreisesongen og litt variasjon utover våre egne tradisjonelle skreiretter bør man ta seg tid til. Barna digger denne retten og det er jo en glimrende anledning til å fore dem med litt sylfersk lofotskrei. Her er en oppskrift som er litt sunnere enn den tradisjonelle britiske, men med så bra fisk som vi får her nå kan man egentlig ikke gjøre dette på "gamlemåten".

Ingredienser

  • Så mye skrei eller vanlig torsk du trenger. Bruk gjerne haler, emn du kan bruke hva som helst av fisken bare det er beinfritt. Skjær i ca 2cm store terninger.
  • Så mange poteter du trenger. Du kan selvsagt jukse og bruke ferdigchips fra frysedisken, men denne retten er så grei å lage at du godt kan ta deg tid til å lage dem selv!
  • Brødsmuler, griljermel eller aller helst japanske Panko-brødsmuler!
  • En eggehvite per (ca) 175 gram fisk
  • Salt og pepper
  • Eddik (valgfritt selvsagt)

Chips (Pommes frites)

Skrell potetene og skjær dem i strimler. Du vet hvor store de skal være. Har du en mandolin, så er dette dagen å ta den frem fra skapet på! Legg strimlene i en bolle med iskaldt vann og en dæsj sitronsaft etter hvert, så bevarer de fargen. Når du er ferdig med å skjære er det viktig å skylle potetene veldig godt. Bytt vann mange ganger slik at du får ut så mye stivelse som mulig. La gjerne bollen stå en times tid i kjøleskapet og skyll en gang til.

Så skal alle chipsene tørkes godt med papir. Varm opp en stor kjele med olje egnet for frityr. Pass på å ha et lokk ved siden av. Om det skull bi for varmt i gryta og oljene skulle finne på å begynne å brenne, så sett på lokket! IKKE kast vann på - da går det nemlig riktig galt. Chipsene skal kokes 2 ganger i oljen; først på nokså lav varme for å gjøre dem møre helt innerst - og så (etter en liten hvil) en gang på litt høy varme for å gjøre de sprø og gode. Jeg pleier å ha stekeovnen min parat på rundt 100 grader og så bruker jeg en frityrøse (men du kan også bruke en fiskesleiv) til å plukke ut chipsene og legge dem på et brett med kjøkkenpapir oppå. Da får de renne av seg litt der, så salter jeg - fjerner papiret og setter dem i stekeovnen for å holde dem varme til resten er klart for servering.

Fish

Skyll og tørk de ferdige fisketerningene. Pisk eggehviten(e) til de er hvite og fluffy. Salt og peppre fisken, dupp den i eggehviten og dynk den i brødsmulene til den får et lett lag. Stek bitene i smør eller olje på lit over middels varme til brødsmulene er gyllene. Ikke for mye! Steketiden er avhengig av tykkelsen på bitene. De du ser på bildet ble stekt i smør i ca 50 sekunder på hver side.

Servering

Bruk fantasien, men ikke avispapir - for det sverter... Dette er en rett det er lett å lage artige serveringsmåter til. Ikke bruk fotografens talentløse versjon med mindre du er like sulten som 2-åringen hans var da maten var klar.